Proje Lojistiği Nedir?

Proje lojistiği, genellikle standart dışı yükün teslim alınmasından teslim edilmesine kadar olan süreçte gerekli tüm işlemlerin A’dan Z’ye organize edilmesine verilen isimdir. Yurtiçi veya uluslararası alanda yapılabilen proje lojistiği, yüke uygun araç, ekipman, yöntem ve bürokratik işlemler gibi taşıma sırasında, öncesi veya sonrasında ihtiyaç duyulabilecek tüm hizmetleri kapsar.

Proje lojistiği; gabari dışı olan, yani standart yöntemler ile taşınması mümkün olmayan yükleri de kapsar. Eğer Proje lojistiğine konu olan yük; standart araçlarla taşınamayacak ağırlık ve hacimde ise yüke özel araçlar geliştirmek gerekir. Bu tip yüklerde genellikle lowbed veya kırkayak olarak adlandırılan araçlar kullanılır.

Proje lojistiği özetle; sadece nakledilecek yükün bir yerden bir yere taşınması değil, bu sürece dahil olan her adımı kapsayan hizmetler bütünüdür. Taşınan yük genellikle hassastır ve özel yöntemler gerektirir. Her proje sıfırdan tasarlanacak ayrı bir iş olarak değerlendirilir. Her yük için geliştirilen strateji özgün olduğu için aynı adımlarla farklı yüklerin taşınması genellikle mümkün olmaz.

Proje Lojistiğinde Neler Taşınır?

Küreselleşmenin artmasıyla birlikte ithalat ve ihracat da artmış, bu da lojistik sektörünün sınırlarının ve yöntemlerinin gelişmesini sağlamıştır. Proje lojistiği kapsamında her tür yük taşınabilir. Proje lojistiğini standart nakliyeden ayıran; taşınan yükün standart nakliye firmalarının yapamayacağı özel yöntemler gerektirmesidir. Standart nakliye şirketleri hizmet kapsamında sadece yükün taşınmasını barındırırken proje lojistiği monte-demonte, gümrükleme, sabitleme gibi bir çok alanı da kapsar, sürecin gerektirdiği her türlü ihtiyacı çözüme kavuşturur.

Proje Lojistiğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Günümüzde gelişen teknoloji sayesinde; lojistik sektöründe kullanılan araçlar ve yapılan yollar, ithalat ihracatın hız kazanmasını sağladı. Peki dünyanın dört bir tarafına yapılan proje lojistiği alanında bir iş nasıl organize edilir? Öncelikle proje lojistiğinde ihtiyaç duyulacak alanlarda uzman bir kadroya sahip olmak gerekir. Böyle bir operasyonu A’dan Z’ye takip edebilecek, talebe uygun çözümler geliştirecek ekibi kurduktan sonra yapılması gereken, taşınması istenen yükün analizini yapmak ve yükün hangi yöntem ile taşınacağına karar vermek. Bu karar sırasında, belirlenen güzergah ve kullanılacak araç tasarımının yanı sıra yükün çeşidine özel yol izinlerinin alınması kritik önem taşır. Tüm bu organizasyonun sonucunda yük; karayolu, denizyolu, havayolu veya demiryolu ile veya birden çok yol içeren multimodal taşımacılık denen farklı kombinasyonlar içeren bir model ile taşınır.

Ulaştırma türünün seçiminde bazı faktörler ön planda tutulmalıdır. Bunların başında hız, maliyet, konfor gelirken; kalite, güvenlik, verimlilik ve esneklik, çevrenin korunması, ilk tesis ve bakım onarım kolaylığı da listede yer alan diğer maddelerdir. Yük taşımacılığında ekonomi, hız, güvenlik ve konfor mutlaka gözetilmelidir.

Leave a Reply

tr_TRTR